Inge Raadschelders

Passie in beeld (over de Culturele Zondagen in Utrecht)

Gepassioneerd presenteerde Vincent Bijlo in maart 2007 in het Utrechtse Stadhuis het fotoboek Utrecht Cultuurstad - passie in beeld.
Fotograaf Ivar Pels maakte in vijf jaar een beeldverslag van Utrechts trots, waarin de culturele kracht van Utrecht op passievolle wijze wordt verbeeld.

Ik schreef er ultrakorte impressies bij. Hieronder enkele voorbeelden.

Passie in Beeld

Iedereen gaat staan. Tussen de stoelen in de zaal deinen hoofddoekjes mee op de maat.

 

Kinderen in het zilver gaan met lampionnen door de straten van de stad. Het is al bijna nacht. Als een lange slinger wijzen zij de weg: van museum naar museum, van spijkerbed en droomexperiment naar het kussenvechten aan de gracht.

 

De zon schijnt op de steigerdelen. Even zijn toren en kerk weer één. Met onbekenden vier ik het centrum van onze stad.

 

Aan de kade zitten mensen dicht opeengepakt op stenen trappen. Uit ramen van huizen bungelen benen naar beneden. De film begint. Het beeld op het grote scherm weerspiegelt in het water van de sluis.

 

De oude man zit naast het meisje. Hij heeft zijn ogen gesloten, zij kijkt omhoog naar het glas in lood. De dansers komen op. De man opent zijn ogen. Even volgt hij de vurige beweging. Dan kijkt hij opzij, naar het meisje, dat meebeweegt.

 

Ze kijken al een tijdje naar de halfnaakte, bezwete mannen. ‘Waarom vechten ze eigenlijk?’ De vader kijkt opzij naar zijn zoon en denkt na. ‘Ik denk niet dat ze vechten. Misschien dat ze dansen. Of iets anders.’ De jongen knikt en dringt zich verder in de kring van omstanders.

 

‘Er mág worden gedanst!’ Juichend klimt het publiek op het podium. Tussen de zangeressen swingen kinderen, de handen boven hun hoofden, hun haren in de wind.

© Inge Raadschelders
in opdracht van Culturele Zondagen, 2007

Beschouwend

alles op deze website valt onder de volgende creative commons licentie: by-nc-sa